Written by codify
|
25 August 2011
There are no translations available.
Tak ako je medzi ľudmi rozšírené zaváranie zeleniny a ovocia cez x-osvedčených receptov, tak aj otázka kvašákov je hodná zretela prísneho pohľadu. Samozrejme že aj my máme svoj najsamlepší recept. Stále je to ale prienik rôznych kuchýň a upraveného receptu vzišlého z rodinnej praxe. Po rôznych testoch, skúškach a odporúčaniach my nepoužívame na podporu kvasného procesu chlieb.
Náš gurmánsky pohľad na sezónnu špecialitu :
- 4 litrový pohár a 3 decový pohár s rozmerom do otvoru 4 litrového pohára (viď foto),
- nálev - v troch litroch vlažnej vody rozpustené 3 poctivé kopcom lyžice soli,
- uhorky s odkrojenými končekmi a zo 4 strán pozdĺžne narezané,
- hlavička cesneku priečne prerezaná,
- jedna čili paprička,
- kúsok koreňa chrenu,
- zopár bobúl čierneho a nového korenia,
- stonka kôpru,
- vínny list.
|
Do pohára vložíme vínny list, ukladáme uhorky na ležato po poschodiach, v 1/3 vložíme chren, do ďalších poschodí cesnek, čili papričku a kôpor. Zasypeme korením a zalejeme nálevom. Do otvoru vložíme pripravený pohár s vodou ako závažie a dolejeme nálev po okraj pohára. Denne sústavne udržujeme hladinu nálevu na hranici preliatia do podloženého taniera. Zo zaliatia nám zostane zhruba 3 decový pohár nálevu a ten vystačí po celú dobu zalievania (viď foto). Toto je dôležité pre zabezpečenie štandardného kvasného procesu bez prístupu vzduchu. Podľa teploty okolia budete môcť okoštovať tento pamlsok už o 5 až 7 dní pri teplote nad 20 st. C. Potom uhorky a cesnek z pohára vyberieme a vložíme najlepšie do štandardnej plastovej misky s vrchnákom, zalejeme pôvodným nálevom a umiestnime do chladničky.
|
|
Bez problémov a dotknutia táto pochutina vydrží aj 3 týždne. Ale povedzme si - že preboha prečo - však je na jedenie. Najlepšie chutná s mäskom - kolienko, klobáska alebo ako príloha k štandardnému jedlu...alebo len tak ako pochutina.
A na úplný záver - fantastický gurmán :- čerstvé rožky potreté poctivou vrstvou pečeňového syra zajedať s nakrájanými kvašákmi na kolieska ...alebo jednohubky - po vrstvách - maslo, pečeňový syr, kolečko klobásy a kolečko kvašáku...mňam...
|
Dobrú chuť !!!