Napísal codify
|
20 August 2010
Ak nás návšteva lesa potešila svojimi plodmi – hubami a mali sme to šťastie nájsť aj bedle, potešme svoje chuťové poháriky ich úpravou ako rezne...
Pripravíme si hladkú múku, rozšľahané posolené vajíčka a strúhanku do nádob na obaľovanie rezňov (dobre poslúžia i taniere).
Z každej bedle odstránime (vytrhneme) stopku z klobúka. Klobúk bedle zvrchu očistíme – nožom zotrieme odlupujúce sa mäkké časti. Otočíme hore lupeňmi a podľa chuti posolíme. Ak je klobúk priveľký, môžeme ho rozrezať na menšie časti.
A šup klobúk do hladkej múky. Dobre ho celý pomúčime. A šup s ním do vajíčiek. Obalíme vajíčkami celý povrch. A šup s ním do strúhanky. Po obalení strúhankou, až je celý povrch suchý, odložíme klobúk k vysmážaniu. S každým klobúkom to zopakujeme.
Pripravíme si panvicu s tukom (olejom) na vysmážanie. Po zohriatí oleja na cca 170 – 180 °C vložíme do panvice pripravený obalený klobúk bedle lupeňmi dolu. Tuku musí byť dostatok, klobúk musí pri smažení plávať. Keď má zlatú farbu, klobúk obrátime a dosmažíme. Pri tmavšej zlatej farbe kolobúka ho vyberieme z panvice a môžeme podávať.
Najlepšie chutia čerstvo vysmažené.
Dobrú chuť! Praje a pozdravuje Jozef z Horných Kočkoviec.
Doplnený komentár od codify :
Jožko ak dovolíš, rád by som len drobno doplnil...Tak si nás namotivoval, že sme vybehli v sobotu ráno na podjav revír a výsledok je vidieť na foto pod textom...Nuž fantázia... (CDF)