Napísal codify
|
12 September 2010
Keďže sme tento typ gulášiku po prvý krát ochutnali pod Kosířem, mali sme sním iba štamgastické skúsenosti. Dúfali sme, že sa nám dielko podarí aj v kotlíkovej verzii.
Pripravili sme si kotlík a keďže je ešte (alebo už. znova...) teplo, sedíme, oddychujeme a papáme vonku na vzduchu, v prístrešku. Nuž a tam vznikajú naše kulinárske nenapodobeniny... K tomu košík dreva, nejaký špamprdlík, dnes ešte pivečko a ideme na to.
K pivnému kari gulášu do polovice našeho kotlíku potrebujeme :
- dve lyžice masti, 1kg na drobno pokrájanej cibuľky, 10 dkg na drobno pokrájanej slaninky, 1,5 kg na kocky pokrájanej peknej krkovičky bez kosti, 2 hlavičky cesneku na plátky, 1 pivo, hladkú múku, koreniny, soľ a vodu.
Roztopíme slaninku na masti a v tom podusíme cibuľku, trochu posolíme a vložíme na kocky nakrájanú krkovičku. Potom po "zatiahnutí mäsa" podlejeme pivom, pridáme kari (podľa farby), gulášové korenie, korenie na divinu, červenú papriku, rastlinovú vegetu - ligurček, nové korenie, tymián, provensál, bobkový list, podľa potreby podlejeme vodou a varíme asi hodinu a pól.
Po zmäknutí mäsa zahustíme kozistenciu vmiešaním múky - množstvo podľa želanej hustoty. Dochutíme podľa potreby a dielko je hotové. Veľmi chutné - je to gulášik trochu inak. Toto popísané dielko má asi tak polovicu našeho kotlíka ...:-)
Nuž a v nedeľu na obed sme si teda dali Naďkin pivný guláš v našom kotlíkovom prevedení s tmavým chlebíkom.
Vďaka Naďka, výborné.