Napísal codify
|
01 August 2010
Receptov na utopencov je "celá kopa". Samozrejme, že "koumáci" skúšajú rôzne prieniky receptúr a tak vznikajú rôzne zaručené a tie "najlepšie" recepty. A jeden taký univerzálny, vyskúšaný a náš máme aj my a sem tam v roku si ho aj "zhotovíme" a potom vychutnávame...
Náš osvedčený recept na utopencov do štvorlitrového pohára :
-
2 kg špekáčikov plus dva kusy
-
0,8 kg cibule
-
600 ml octa (silný)
-
1 čajová lyžica soli - kopcom
-
16 guličiek nového korenia
-
16 guličiek čierneho korenia
-
2 polievkové lyžice cukru
-
čili papričky podľa chuti 4 až 8 ks alebo feferóniek
|
Najskôr si pripravíme nálev. Dáme variť 0,75 l vody s octom. Vo vare pridáme soľ, cukor, korenie a chilli. Necháme 2 minúty povariť. Nálev potom necháme vychladnúť.
Špekáčiky olúpeme a nakrájame pozdĺžne na polovičky alebo na štvrťky. Olúpanú cibulu nakrájame na rovnomerné krúžky. Do štvorlitrového pohára na dno dáme cca dvojcm vrstvu cibule ďalej vrstvu nakrájaných špekáčikov ďalej vrstvu cibule... Vrstvy opakujeme až do naplnenia pohára. Nad vrchnú vrstvu preložíme dve chili papričky.
|
|
Vychladnutý nálev nalejeme do pohára, do plna a uzavrieme.
Aby sa chute dobre naštartovali doporučujem jeden deň ponechať v izbovej teplote a potom aby sa dobre spojily doporučujem nechať bez povšimnutia aspoň tri týždne v chladničke... A potom budete zaručene spokojní...
Podávanie je pomerne jednoduché, pretože ak sa porcia pozdáva, môžeme si pridať...Je to vhodná a rýchla pochutina pre desiatu alebo olovrant alebo len tak k pivku s rôznym pečivom.
|
Napísané špecialne pre Pištu Kršáka z Ilavy...